Eeltplekken
Het ziet eruit als een dikke gele of bruine laag op de huid. Het is een verdikking van de hoornlaag. Dit is de bovenste laag van de opperhuid, die bestaat uit dode huidcellen. Eelt vorming kan erfelijk zijn, maar ook of iemand voor zijn werk veel zit of veel moet lopen.
Andere oorzaken kunnen zijn overgewicht, verkeerde stand van de voeten en slecht passende sokken of schoenen. Vooral als men ouder wordt ontstaat er minder talgproduktie hierdoor ontwikkelt zich vaak een droge huid en eventueel ook eelt. Eelt kan veel vocht opnemen, bij overmatig zweten of tijdens warme dagen kan het eelt dikker worden en meer klachten geven.
In eelt kunnen zich ook kloven vormen, dit zijn diepe groeven in de huid vooral rondom de hiel. Deze kloven kunnen behoorlijk pijnlijk zijn.
De pedicure kan het eelt voor u wegsnijden/frezen, maar kijkt ook of ze de klant kan adviseren voor een bezoek aan een podotherapeut. De therapeut kan met zooltjes of therapie de stand van de voeten corrigeren.
Likdoorns of eksterogen ontstaan door wrijving of druk op plekken waar dit niet zou moeten zijn. Het is een eeltplek wat naar binnen groeit en verhardt tot een hoornachtig stukje. Door het uitboren van de likdoorn en het wegsnijden/frezen van het omliggende eelt verdwijnt de pijnklacht van de klant. Advies de likdoorn goed in te smeren met een Footlogix mousse.
Door de dagelijkse belasting van onze voeten is het belangrijk dat we schoenen kopen die goed passen. Goede voetverzorging vraagt elke dag aandacht te geven aan onze voeten. Na het douchen is het belangrijk dat de voeten goed afgedroogd worden en ingesmeerd met de juiste voetverzorging. Zelf ben ik erg enthousiast over het merk Footlogix.