Ingegroeide nagel

Een ingegroeide teennagel kan pijnlijk zijn maar ook behoorlijk veel ongemak geven in het dagelijks leven. Een ingegroeide nagel is een teennagel die naar binnen groeit en daardoor in de huid van de teen drukt. De huid kan pijnlijk aanvoelen en kan behoorlijk gaan irriteren. Door het dragen van te krappe schoenen en door het niet goed knippen van de nagels kan een ingegroeide nagel ontstaan. De nagel gaat dan onjuist groeien en gaat zich in het weefsel van de teen nestelen. Er ontstaat pijn en meestal kun je het dan zelf niet meer behandelen. Je moet dan echt naar de pedicure. Een pedicure heeft een behandelmethode waardoor de nagel niet meer ingroeit.

Bij een dreigende of net beginnende ingegroeide nagel haalt de pedicure met een speciale frees het stuk nagel wat ingroeit weg.
Dit is een pijnloze techniek mits de teen nog niet ontstoken is. Als de teen pijn geeft, rood en dik wordt dan is het advies dagelijk met de voet in een sodabadje. Mocht dit niet voldoende resultaat geven dan kunt u via de huisarts een antibioticakuur krijgen.

Wat is een ingegroeide teennagel

Een ingegroeide nagel is een pijnlijke plek naast de teennagel waar de nagel in groeit. Door het onjuist knippen (de hoekjes) of verkeerde druk door het dragen van te strakke schoenen kan de nagels deels verkeerd groeien. De nagel groeit dan niet naar voren maar een stukje opzij waar zich de huid van de teen bevindt. De nagel groeit dan door, ook als hij de huid heeft bereikt. Vanaf dat moment ontstaat er ingegroeide teennagel en werkt de nagel zich een weg in de huid. Een behandeling is noodzakelijk. Het is namelijk pijnlijk en geeft problemen bij het lopen.

Oorzaken ingegroeide nagel:

  • Grote druk op de teen door knellende schoenen
  • Het rondknippen van de nagels in plaats van recht af knippen
  • Kromme teennagels
  • Verwonding/kneuzing van de grote teen

Door teennagels te kort te knippen gaan je nagels verkeerd groeien. Hierdoor ontstaat er een kans dat je teennagel ingroeit. Ook schoenen die te strak zitten kunnen een oorzaak zijn. Er wordt meer druk op de teennagel uitgeoefend waardoor de nagel doorgroeit en een weg in de huid kan banen. Je kunt een ingegroeide nagel herkennen aan een rode pijnlijke plek naast de teennagel. De nagel drukt op deze plek en er kan een ontsteking ontstaan, waardoor de plek nog pijnlijker aanvoelt.

Zelf verzorgen

Als de ingegroeide teennagel nog niet teveel last geeft dan kun je het zelf goed verzorgen. Zorg er voor dat je de teennagels niet te kort afknipt het beste kun je ervoor kiezen om de ingegroeide teennagel niet te knippen maar bij te vijlen. Om een eventuele ontsteking te behandelen, kun je het beste een voetenbad nemen met soda en vervolgens druppelen met betadine druppels. Met betadine maak je bacteriën, schimmels en virussen onschadelijk. Mocht dit echter niet helpen dan kan de huisarts een anti onstekingsmiddel voor schrijven.

Ingegroeide nagel laten behandelen door een bezoek aan een pedicure

Indien je je veel last van een ingegroeide teennagel, dan is een bezoek aan de pedicure het beste Een pedicure heeft de juiste behandelmethode om overtollig nagel weg te halen, omdat teennagels langzaam groeien kan het een aantal maanden duren voordat het probleem helemaal is opgelost en verdwenen.

Delen: