Zwemmerseczeem is een schimmelinfectie aan de huid, die wordt veroorzaakt door een schimmel.

De schimmel wordt vaak opgelopen in zwembaden en sauna’s. Een zwembad is een ideale broedplaats voor (voet)schimmels, omdat het er warm en vochtig is. Een voetschimmel is eigenlijk helemaal geen eczeem, maar wordt voornamelijk in zwembaden opgelopen. Juist op de plekken waar mensen veel op hun blote voeten lopen, komt de schimmel vaak voor.

Vaak zijn oudere mensen met een verminderde weerstand meer vatbaar voor een infectie. Op dit moment zijn er goede producten op de markt waarmee je als consument aan de slag kunt. De Footlogix Peeling Skin is een product wat hier geschikt voor is.

Hoe herken je zwemmerseczeem?

Als je last hebt van vochtige-witte huidschilfers en kloofjes tussen je tenen? Dan bestaat de kans dat het zwemmerseczeem is. De schimmel kan jeuk veroorzaken en ruikt onaangenaam. De schimmel kan tussen je tenen voorkomen maar ook op de voetzool en aan de randen van de voet. Dit zijn dan meestal rode huidschilfers en blaasjes.

Hoe voorkom je zwemmerseczeem?

Loop als je in een zwembad of sauna komt zoveel mogelijk op slippers. Hierdoor kom je niet direct in contact met de schimmel.

  • was je voeten niet met zeep
  • indien je gebruik maakt van zeep gebruik dan ph-neutrale zeep
  • droog je voeten en tenen altijd goed af
  • heb je last van zweetvoeten gebruik dan talkpoeder om je voeten droog te houden
  • draag schoenen en katoenen sokken en schoenen of sandalen van leer.