Halverwege augustus begint de nazomer. Er vindt een verschuiving plaats van het element vuur naar het element aarde. Deze periode loop tot eind september. Tevens vindt er een verandering plaats van de yang energie in de zomer naar de yin energie. Wij kennen vier seizoenen maar de chinese elementenleer kent er vijf. De mannelijke energie gaat minder worden en de vrouwelijke energie gaat weer sterker worden. Dit ervaar je in de natuur, maar ook als mens wordt je mee yin, je ervaart meer kalmte en rust en gaat weer beter voor jezelf zorgen. Het aarde element staat in het midden en is een voedend en stabiliserend element. Het geeft evenwicht, harmonie en vooral verbondenheid.

De aarde meridianen staan in verbinding met de maag en de milt. Deze hebben een belangrijke functie namelijkhet verteren en transformeren van voeding. Dit is niet alleen voeding wat je tot je neemt, maar ook je emoties en gedachten. Probeer elke dag tijd te nemen om alles goed te verwerken “verteren”. Het is belangrijk dat je aarde element in balans is, dit zorgt namelijk voor evenwicht. Wanneer er niet voldoende evenwicht is dan komen er meer zorgen en emoties, waardoor je milt/maag meridiaan gaat verzwakken. Door goed te bewegen, op tijd je rust te nemen zorgt ervoor dat er weer evenwicht ontstaat.

Welke voeding is belangrijk bij het aarde element.

  • Goed voor het aarde element zorgen doe je met voeding. Dit zorgt ervoor dat ons lichaam genoeg energie binnen krijgt guqi. Het aarde element geeft namelijk meer klachten bij bepaalde voeding.

  • Koude drankjes, vette voeding, alle toegevoegde suikers.

  • Zorg dat je mee blijft bewegen met het ritme van het jaar. Volgens de TCM traditionele chinese geneeswijze is dit belangrijk voor je gezondheid.

Een voetreflexPlus behandeling werkt versterkend en vooral ondersteunend. Tijdens een massage worden de reflexzones op de voeten behandeld met de daarbij behorende acupunctuurpunten. Dit zorgt voor herstel energie niveau niveau en verhoging van vitaliteit.