Je leven in balans met de 5 elementen

  1. aarde
  2. metaal
  3. water
  4. hout
  5. vuur

De 5 elementen spelen een belangrijke rol in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze cyclus kent een stimulerende en een controlerende cyclus.

De lente hoort bij het hout element De zomer bij het vuur element De herfst bij het metaal element De winter bij het water element

Tot slot het aarde element deze verbindt de 4 seizoenen met elkaar. Het element aarde is op zijn sterkst in de nazomer van 1 tot 21 september 1 tot 21 december, 1 tot 21 maart en 1 tot 21 juni is dit element aanwezig. Steeds wordt teruggegrepen op het element aarde. Als centrum en als basis voor een nieuwe fase.

  • Vuur seizoen: zomer smaak: bitter organen: dunne darm, hart zintuig: tong

  • Metaal: seizoen: herfst smaak: scherp organen: dikke darm, longen zintuig: neus

  • Water: seizoen: winter smaak: zout organen: nieren, blaas zintuig: oren

  • Hout seizoen: lente smaak: zuur organen: lever, gal zintuig: ogen

  • Aarde: zorgt ervoor dat de seizoenen in elkaar overlopen, telkens 21 dagen voor de seizoenswissel smaak: zoet organen: maag, milt zintuig: mond

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is het belangrijk om mee te gaan met het ritme van de seizoenen. Herfst: fysiek, metaal, emotioneel los laten Winter: heeft je lichaam meer rust en ontspanning nodig om je nieren op te laden Lente: geeft je lichaam een detox om je levensenergie te versterken Vuur: wanneer er tijdens de zomer stagnatie ontstaat krijg je eerder last van slaapproblemen en hartklachten. Zorg ervoor dat je lichaam goed geaard is dit voorkomt dat het lichaam uit balans raakt.

Behalve met de seizoenen corresponderen de 5 elementen ook met onze organen. Ook hoort bij elk element een zintuig of een smaak.