De winter periode is aangebroken. Dit geeft weer een andere uitdaging voor onze voeten. Er kunnen in deze periode verschillende voetklachten ontstaan. Barsten of scheuren in de eeltlaag. Pijnlijke eeltpitten, wintertenen en last van wintervoeten.

Verzorging: Gebruik Footlogix cracked heel bij kloven of scheuren in de eeltlaag

Koude voeten: problemen in de doorbloeding

Doordat de doorbloeding vermindert kunnen er koude voeten ontstaan. Als je met blote voeten in de sneeuw loopt, dan krijgen ze het koud. Maar wat gebeurt er eigenlijk waardoor ze kouder worden. Het heeft vooral te maken met het beschermingsmechanisme van je lichaam. Je lichaam zet de doorbloeding op een lager pitje om warmte verlies te voorkomen. De bloedvaten van je huid gaat samen trekken, zodat er minder bloed naar de oppervlakte van je lichaam stroomt. Dit heeft als gevolg dat je huid koud wordt.

De oorzaken op een rij

Traag werkende schildklier, indien je schildklier niet goed werkt, dan kun je koude handen en voeten krijgen. De schildklier maakt dan niet genoeg schildklier hormoon aan. Hormonale veranderingen in de bloedsomloop spelen hormonen een belangrijke rol. Bij veranderingen in de hormoonspiegel heeft het effect op de doorbloeding van je voeten. Puberteit, zwangerschap, pilgebruik of menstruatie

Zittende levensstijl

Er zijn een aantal oorzaken, waardoor de gevoelszenuwen van de voeten niet goed werken. Diabetes, reuma infectie of vitamine tekort.

Syndroom van Raynout

Bij deze aandoening treden er vaatkrampen van de kleine slagaders op. Dit geeft als oorzaak koude pijnlijke vingers.

Tips om aan de slag te gaan met koude voeten

  • Draag wollen sokken
  • Stop met roken
  • Kleed jezelf warm aan. Meerdere lagen over elkaar isoleert beter
  • Kom in beweging en ga elke dag een stuk lopen
  • Schoenen aanschaffen die goed passen. In ieder geval genoeg ruimte voor de voorvoet. Zool dient dik en isolerend te zijn.

Tips

Maak een afspraak bij de huisarts, indien je last blijft houden van koude voeten. Plan een voetrelexPlus behandeling, dit kan een goede aanvulling zijn om de doorbloeding te stimuleren. Vanuit de TCG (Traditioneel Chinese Geneeskunde) vallen de symptomen onder een verstoorde leverenergie. Door de levermeridaan (op voeten en onderdanen) te masseren kunnen eventuele blokkades worden opgeheven.