De winter is de donkerste periode van het jaar. Deze periode staat voor bezinning en goed zorgen dat je energie op peil blijft. Net zoals in de natuur de energie terug de aarde in gaat, zo werkt dat ook in ons lichaam.

Het is belangrijk je tempo te vertragen en op tijd rust te nemen. Volgens de TCM (traditioneel chinese geneeswijze), hoort bij de winter het element water. Dit element is gekoppeld aan de nieren en de blaas. De nier wordt gezien als de bron van alle energie ( qi ) in ons lichaam. Indien lichaam stress klachten heeft dan maakt het lichaam hier gebruik van. We moeten daarom goed voor onze nier zorgen, zodat ons lichaam niet uitgeput raakt.

In de winter wordt de voetreflexPlus behandeling gegeven om de nier en blaas te ondersteunen. De intentie van de behandeling is om de opbouw van energie en het zelfgenezend vermogen van het lichaam te verstevigen. Als we als mens meer mee gaan bewegen met de seizoenen, dan zorgt de winter ervoor dat we ons tempo vertragen. Waardoor we onze krachten besparen en voldoende energie blijven behouden.

Welke voedingsmiddelen zijn geschikt in de winter maanden

  • Neem geen rauwkost, het is beter je groente te stomen
  • Drink gedurende de dag gekookt water
  • Eet warme soepen en vermijd koude dranken