Hoe zien wintertenen eruit? Je tenen hebben last van rode tot paarse gezwollen plekken. Deze aandoening ontstaat vaak in de koude wintermaanden.

Wat is de oorzaak van wintertenen

Wintertenen is een huidafwijking wat onschuldig is. Het kan wel erg hinderlijk zijn, omdat het gepaard gaat met pijn en jeuk, waardoor er huiduitslag aan de tenen ontstaat. Het heeft te maken met je kleine bloedvaten. Je lichaam geeft een beschermingsreactie om de temperatuur van je lichaam goed op peil te houden. Naast een branderig gevoel geven de plekken aan de tenen ook veel jeukklachten. Ook kunnen de tenen pijn doen als je ze vlak bij de verwarming opwarmt.

Het fenomeen van Raynaud

Een fenomeen van Raynaud is een syndroom waarbij er plotseling verkleuring ontstaat aan de tenen of vingers. Indien dit bij de tenen ontstaat gaat het in eerste instantie om bleke tenen. Vervolgens kunnen deze tenen paars of rood kleuren. Het is best even schrikken indien er bleke verkleuringen optreden, omdat dan ook even het gevoel uit je tenen verdwijnt. Dit gevoel wordt ook wel dode tenen genoemd.Dit dode gevoel gaat weer weg, zodra de bleke verkleuring afneemt. Als gevolg van kou treed het fenomeen Raynaud op. Je kunt er echter ook last van krijgen bij roken, migraine of heftige emoties.

Wintertenen symptomen op een rijtje gezet

  • opgezwollen tenen
  • pijn bij het dragen van strakke sokken
  • koude tenen
  • jeuk aan de tenen
  • rode tot paarse plekken op de tenen
  • pijnlijk branderig gevoel aan de tenen

Wintertenen of schimmeltenen

Wintertenen wordt veroorzaakt door kou en schimmeltenen door overgroei van schimmels. De symptomen bij wintertenen geeft voornamelijk jeukende, paarsblauwe en lichtgezwollen plekken aan de tenen. Bij een schimmelinfectie zie je vooral rode plekken en een witte schilfering.

Wat doet voetreflexPlus bij wintertenen

Vanuit de TCM (traditioneel chinese geneeskunde, vallen de symptomen van wintertenen onder een verstoorde lever energie. Er wordt met een voetreflexPlus behandeling gewerkt aan het fysieke als energetische systeem. Door de levermeridiaan te behandelen worden eventuele blokkade opgeheven.

Wintertenen voorkomen en behandelen

Bescherm je voeten en goed tegen de kou. Het is belangrijk warme schoenen en thermo sokken te dragen bij erg koude temperaturen. In een huis is het aan te raden om op warme pantoffels te lopen. Indien je voeten en tenen als nog koud zijn door langdurig buiten te zijn in de kou, zorg er dan voor om niet je voeten direct op te warmen bij de verwarming en ga ook niet direct onder een warme douche. Dit zorgt namelijk voor een te snelle overgang van koud naar warm.

Créme voor op je wintertenen

Het beste kun je voor dat je gaat slapen je tenen insmeren met Pannoc zinkoxide zalf. Zorg ervoor dat je je tenen goed insmeert zodat het de hele nacht in kan trekken.