De bron van levensenergie Qi, dient goed gevoed te worden. Eet je niet het juiste voedsel dan gaat dit ten koste van je Qi. De TCM ( traditioneel Chinese Geneeskunde) werkt met de 5 elementen. Hout, vuur, aarde metaal en water.

Ieder element heeft hieraan twee organen gekoppeld. Het aarde element, hieronder valt de maag en de milt, bevindt zich in het midden, net zoals in ons lichaam. De maag en milt halen energie uit het voedsel.

6 tips over over voeding volgens de TCM

 • Teveel of te weinig vlees

  20-30 gram vlees per dag

In vlees zitten essentiële eiwitten die geen enkel ander produkt vervangt. Teveel vlees is niet goed, het zorgt voor een verhoogd cholesterol.

 • Teveel hitte

Warm voedsel is goed voor onze spijsvertering. Het voedsel mag niet te heet zijn. Hitte zorgt er voor dat dat de vloeistoffen in drogen. Teveel hitte zorgt voor constipatie, droge ogen, eczeem of reumatische klachten. Zorgt ervoor dat je niet te gekruid eet, beperkte inname alcohol, niet roken en zo min mogelijk koffie.

 • Teveel zuivel

Zuivel zorgt voor de aanmaak van slijm in het lichaam. Slijm wordt door het lichaam slecht verteerd, waardoor de spijsvertering verzwakt. Zuivelprodukten zijn belangrijk voor de groei van jonge kinderen tot 5 jaar. Zoogdieren nemen ook geen zuivel meer als ze volwassen zijn. Calcium kunnen we verkrijgen met het eten van bladgroente.

 • Te zoet eten

De inname van teveel suiker verzwakt de Qi ( het aarde element) Het zorgt ervoor dat de spijsvertering traag wordt en je vaker energiedips krijgt. Wat doen suikers voornamelijk?

Verhoogd verzadigd vet en cholesterol in het het lichaam

Vermindering vitamine en mineralen

Afweersysteem wordt minder

 • Teveel eten

Voeding zorgt voor energie en bouwstoffen. De werking van je spijsvertering kun je vergelijken met een pannetje dat op het vuur suddert. Als we teveel eten dan raakt het pannetje vol, waardoor het eten niet goed wordt verteerd.

Tip: Eet niet teveel, pas na 20 minuten krijgen we het gevoel dat we verzadigd zijn

 • Te koud eten

Het verteren van voedsel kost het lichaam verteringswarmte. Je spijsvertering wordt activer naarmate je het verwarmde produkten geeft. Het vuurtje van de spijsvertering moet blijven sudderen en wordt geblust als we te koud eten. Onder koude produkten valt rauw voedsel, smoothies ijs. Het verteren van dit voedsel kosten het lichaam verterinswarmte. Er ontstaat kou in het midden van het lichaam, waardoor het aarde element verzwakt. Eet vaker warme soepen, wok en roerbak je groenten.

Voeding en spijsvertering vormen het centrum van onze gezondheid. Kijk eens naar je voedingspatroon om je lichaam het geest in balans te houden.

 • Eet dus niet teveel en met regelmaat

 • Eet het ontbijt als een koning

 • Eet de lunch als een edelman

 • Eet het diner als een bedelman