Schimmelnagels komen vaker voor bij ouderen, mensen met diabetici of iemand met een lage weerstand. Schimmel nagels worden (ook wel mycose nagels of in de volksmond kalknagels genoemd. Schimmels vinden een vochtige omgeving erg fijn en zijn erg besmettelijk. Ook verkeerd groeiende of beschadigde teennagels van warme en vochtige voeten zijn extra gevoelig voor schimmelinfecties

Hoe kunnen we een schimmelnagel herkennen

 • Het gebied rondom de nagel kan jeuken of pijn doen
 • De nagel brokkelt af
 • De nagel wordt bobbelig
 • De nagel is verdikt of verhardt
 • De nagel is verkleurt
 • De nagel kan los laten

Hoe kan een schimmelnagel(s) worden voorkomen

 • Draag slippers in kleedkamers douche of sauna
 • Desinfecteer schoenen en sokken met een schimmelwerend middel
 • Voorkeur het dragen van leren schoenen
 • Trek elke dag schone sokken aan
 • Vermijd zoveel mogelijk synthetische kousen of panty’s
 • Draag sokken van natuurlijk materiaal zoals wol of katoen
 • Droog uw voeten goed af vooral tussen de tenen
 • Was dagelijks uw voeten, liefst zonder zeep

Genezing alleen met medicatie

Doordat schimmels in het bloed zitten, zijn ze met antischimmel-medicatie goed te genezen. Het nadeel van medicatie is dat het belastend is voor nieren en lever. Indien u een bepaalde ziekte aandoening of verminderde weerstand heeft dan zal de huisarts liever geen medicatie voor schrijven. In dat geval is een uitwendige behandeling door een pedicure de beste oplossing.

Behandeling door de pedicure

De pedicure freest verdikte nagels grondig af en geeft advies over u voetverzorging en het gebruik van schimmeldodende middelen. Voor een goed herstel zijn meerdere behandelingen nodig. Het resultaat van de behandeling is afhankelijk van het consequent volhouden. De uitwendige aanpak vraagt veel tijd en geduld.

Informatie over Footlogix product

De footlogix Anit-Fungal Toe Tincture Spray bevat een doeltreffende schimmelwerende stof Clotrimazol die ontsierende verkleuringen van teennagels voorkomt. Deze kan ook tussen de tenen aangebracht worden of bij een schilferige huid.